Voeding is brandstof voor het lichaam, dit is algemeen bekend. Na een training kan het voorkomen dat je lichaam schreeuwt om brandstof, oftewel je hebt trek in iets lekkers. Door het maken van de juiste keuzes zorg je ervoor dat de brandstof wordt aangevuld, maar dat dit niet ten koste gaat van je trainingsinspanningen. Het laatste dat je wilt is aankomen nadat je lekker hebt getraind, toch?

Herstellen door eiwitten
Na flinke inspanning hebben spieren schade geleden. De volgende dag voel je dit in de vorm van spierpijn. Minuscule haarscheurtjes in de spier die met de juiste voeding nóg beter en sterker herstellen dan voor de training. Hiervoor zijn met name eiwitten nodig, deze zijn namelijk verantwoordelijk voor celvernieuwing.

Eet na het trainen dus een eiwitrijke maaltijd. Dit draagt bij aan het herstel van de spieren na een training. Hierbij kun je denken aan een eiwit shake, maar ook kwark, peulvruchten, gekookte eieren, vlees, vis of noten en zaden. Al deze producten zijn hoog in de eiwitten.

Vochtregulatie
Drink gedurende de dag 2,5 tot 3,0 liter water. Dit zorgt ervoor dat je ook na de training geen trekmomenten krijgt. Water vult de maag, maar is geen vervanger van voeding. De vochtbalans in het lichaam dient op peil gehouden te worden en daarom is het ook goed om tijdens de training water te blijven drinken. Hanteer ongeveer 0,5 liter extra per uur aan training.

Anabolic window
Direct na de training fungeert de spier als spons, dit noemen body builders ook wel het “Anabolic Window” (vertaald: Opbouwend tijdslot). Dit tijdsframe blijft van kracht tot ongeveer 30-60 minuten na de training. Wanneer je langer wacht krijg je namelijk meer trek en neemt je lichaam minder voedingsstoffen op voor herstel.

Advies vanuit The Barn
Eet binnen 30 minuten na de training zo’n 30 gram eiwitten en koolhydraten. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt gedurende de dag. Hanteer hierbij zo’n 2,5-3,0 liter per dag.

×