Enige tijd geleden is er een hype/ nieuwe trend ontstaan die ze intermittent vasten noemen. Volgens verschillende media werd er al en mooi marketing plaatje aan gehangen. ‘Je mag eten wat je wilt, zolang je het maar binnen een gekaderd tijdsbestek doet’. Wat is nou het intermittent vasten en hoe werkt dit in de praktijk, daar hopen wij duidelijkheid in te geven.
Wat is intermittent vasten?
Intermittent vasten is een manier van voeding tot je nemen, welke is gebaseerd op de periode waarin je voeding tot je neemt. De periode waarin je vast, is altijd groter dan de periode dat je eet. Hierbij kan er gedacht worden aan de meest voorkomende vorm en dat is tussen 12.00 in de middag tot 20.00 in de avond, mag je voeding tot je nemen. Dit betekent dat je vanaf 20.00 in de avond dus niks meer eet of drinkt (water en (groene)thee zijn wel toegestaan) tot de volgende ochtend 12.00. Vanaf 12.00 kun je starten met de eerste maaltijd. De periode moet passen in het leven van de persoon die het vasten volgt, dus je bent hier zelf vrij in, zolang je vast moment maar langer is dan je eetmoment.
Waarom intermittent vasten?
Het is een manier om je lichaam te laten wennen aan een hoeveelheid voeding, zodat je lichaam beter in staat is om de geconsumeerde voeding tot zich te nemen. De macro’s (eiwitten, vetten en koolhydraten) moeten worden opgenomen in het lichaam en daadwerkelijk worden gebruikt door het lichaam. Het is zonde, wanneer je voeding tot je neemt en de voedingsstoffen niet worden opgenomen door het lichaam, maar dat ze worden afgescheiden en het lichaam weer verlaat via verschillende kanalen.
Het heeft een zeer positief effect op het afvalproces, maar dat is niet de hoofdzaak van het intermittent vasten. Het heeft positieve effecten op de hersenen en het groeihormoon. Na 12 uur vasten is bewezen, dat er 500% meer groeihormonen wordt aangemaakt en dit vertraagd het ouder worden van het lichaam. Verhoging van het testosteron (nodig om meer spiermassa te creëren), verhoging van je insulinegevoeligheid. Bij insulineongevoeligheid is er een verstoring van de hormoonbalans, waardoor de alvleesklier meer insuline moet produceren om voedingstoffen in je cellen op te slaan.
Ook de rust in het maagdarm wordt toegenomen, zodat er een mindere kans bestaat dat er een opgeblazen buik ontstaat of problemen met de ontlasting.
Voordelen:
- De vertering krijgt meer de tijd, dus meer rust.
- Bloedsuikerspiegel blijft stabieler;
- Verhogen van het groeihormoon;
- Immuunsysteem minder vaak geactiveerd, dus minder ontstekingswaardes.
Nadelen:
- Niet iedereen kan dit volhouden, om de verleidingen te weerstaan;
- Bijnieruitputting, dus vaker een lusteloos gevoel (Het gevoel is vaak na een paar dagen weg);
- Niet geschikt voor zwangere vrouwen en in combinatie met verschillende medicatie, dus bij twijfel raadpleeg je arts.
Hoe toe te passen?
Wat veel wordt gesuggereerd is dat je alles mag eten van pizza tot noem het maar in de periode dat je eet. Dit is niet het geval!
Wil je een positief gezondheidseffect?
- Dan is het van belang om regelmatig te eten het liefst zes keer en kleine maaltijden per keer;
- Maak verstandige keuzes in verse groenten, fruit, vlees en vis;
- Het drinken van water en (groene) thee ook niet. Dit mag in totaal ongeveer 2.5 liter zijn;
- Probeer ook zo dicht mogelijk bij de aantal kcal te komen wat jouw behoefte per dag is. Hierbij te denken aan de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten.
Dit is voor ieder individu verschillend en kan door een specialist berekent worden. Personal trainers bij The Barn doen deze metingen voor jou zodat precies duidelijk is wat jouw persoonlijke voedingsbehoefte is per dag.
Recente reacties